Det høje Nord.

Det høje nord er spækket med kontraster, utrolig natur og særegne befolkningsgrupper, Globale klimaspørgsmål og international politik. Området rummer det hele. Men hvad er der på spil i dag, og hvad udspringer det af? Kom med bag facaden og hør om de aktuelle samfundsmæssige udfordringer og kulturerne højt mod nord. Vi skal høre om de første vikinger, om både det sagnomspundne- og moderne Island, om frihed og længsel og hverdagens udfordringer i Grønland og om de storpolitiske konsekvenser af klimaændringerne i Arktis. Få også en introduktion til færøsk litteratur samt et indblik i færøsk historie og politik, hvor naturen, klimaet og vejret har afgørende betydning i alle beslutninger.

Vi byder på 8 spændende foredrag og debatter.

Sted og tid: Aktivitetshuset, Sønder Allé 10 i Aarhus d. 7., 9., 14. og 16./6 kl. 10-15

Pris: 975 kr.

Tilmelding: Receptionen på tlf. 86 12 80 62 eller mail aktivitetshuset.aarhus@blind.dk

”Det dyrebare liv” ved tidligere Højskoleforstander og frimenighedspræst Aage Augustinus

Et livsfilosofisk foredrag, der vil forsøge at indkredse glæden – ikke glæden ved dette eller hint, men glæden ved at være til! Hovedpersonerne er de to færøske forfattere og nære venner William Heinesen og Jørgen Frantz Jacobsen, der begge i deres forfatterskaber indfanger ”livsglædens ret på jorden”. Livet er stort og godt. Nok indeholder det modgang og lidelse, der modsiger det, men det sætter det ikke ud af kraft. Selve livsmiraklet, at livet findes, og der ikke blot er ingenting, kan ikke bringes på samme nævner som vore livsomstændigheder.

”Nordisk Lyd” ved studerende i Musikvidenskab Rasmus Lykke Stenstrop

Gennem sang og musik fra Færøerne, Island og Grønland gives en indblik i de oprindelige kultures folkemusik og deres indflydelse på nutidens musik. Er der en Nordisk lyd på tværs af de forskellige Nordiske lande og deres kultur?

”Klimapolitik i Arktis” ved Journalist David Trads

David Trads vil tage os med ind omkring de storpolitiske konsekvenser af klimaændringerne i Arktis. Og hvilken indflydelse det får for de omkringliggende Nordiske lande.

”Mit møde med Grønland” v. optiker Anne Marie Svendsen.

Vi skal med Optiker Anne Marie Svendsen med på en kysttur til de små bygder i Grønland, hvor hun via sit arbejde i mange år bidrog med viden og hjælpemidler til Synshandicappede. Hvordan er det at bo i en Grønlandsk familie, og hvordan bliver man modtaget som dansker ude i de små bygder? Oplev Grønland sammen med Anne Marie både i privaten og med på job.

Kriminelt gode krimier højt fra nord” ved Lida Wengel.

Lida Wengel, programlægger på Krimimessen fortæller om fascinationen af krimi fra norden og tendenser inden for genren. Det bliver et par gysende grumme timer, med spændingen i højsædet og inspiration til læsning.

”RUS – Vikinger; Rundvisning på Moesgaard” ved museumsarbejder Niels

Vi skal følge Vikingerne fra Norge, Sverige og Danmark, der rejste mod øst over Østersøen og videre til Det Byzantinske Rige og kalifatet for at handle og skabe sig rigdom, magt og ære.

”Island før og nu” ved studerende i Nordisk litteratur og religionsvidenskab Karen Rask Pedersen.

I Island er sprog og litteratur ægte sammenhængskraft. Islands litteratur er stor og rig og i de senere årtier med et væld af forfatterskaber, der har gjort stort indtryk i hele verden – den har i mere end tusind år gennem Edda-digtningen og sagaerne påvirket og ændret verdenslitteraturen. Karen tager os med tilbage til det sagnomspundne Island, hvor sagaerne tog sin begyndelse, og videre ind i det mere moderne Island.

Nb! Det sidste foredrag er ikke helt på plads, men meldes ud snarest muligt.

PRAKTISK INFORMATION:

  • Der vil være gratis kaffe og brød hver morgen kl. 9.30-9.45
  • Der vil være morgensamling og fællessang hver morgen kl. 9.45-10.00
  • Der vil være mulighed for at købe frokost hver dag kl. 12.00 til 50 kr.
  • Der vil den sidste dag torsdag d. 16/6 kl. ca. 15.00 være fælles afslutningskaffe med jordbærkage