Blindes Oplysningsforbunds sommerhøjskole handler om stjerner.

Vi vil gennem 8 foredrag sætte fokus på dette spændende fænomen og få belyst ”Stjernens” vigtige position i vores verdens historie.

Tid og sted: Sommerhøjskolen foregår i Sønder Allé 10, Aarhus tirsdag d. 6., torsdag d. 8., tirsdag d. 13. og torsdag d. 15. juni kl. 10-15.

Der vil hver morgen kl. 9.30-9.50 være tilbud om en stjernestund med kaffe, stjernestykker og morgensang om stjerner. Den sidste dag kan der tilkøbes et Stjerneskud til frokost.

Pris: 975 kr.

Tilmeldingsfrist: D. 30. maj.

Program for de 8 foredrag:

Tirsdag d. 6. juni.

Formiddag kl. 10-12: Verdenskendt sportsstjerne – og mere end det v/Sara slot.

Sara slot er århusianer, gift med Thomas, mor til to, har en kandidatgrad i idræt – og så er hun hækkeløber og indehaver af et europamesterskab og en OL sølvmedalje. Hun åbner sommerhøjskole med et foredrag om stjernedrømme og stjernestatus, om ambitioner på stadion og universitetet, om hårdt arbejde både fysisk og mentalt og om at kombinerer familieliv og sportskarriere.

Eftermiddag kl. 13-15: Popstjerner v/ Rasmus Stenstrop

Hvis du slår op i ordbogen, bliver en popstjerne beskrevet som en ‘meget populær popsanger eller musiker’, men i dette foredrag skal vi dykke ned i alt det, det ellers indebærer:

Vi kommer til at kigge på popstjerner op gennem tiden fra Frank Sinatra til Madonna, og høre en masse god musik. Vi vil ikke mindst snakke om hvad de, og den måde vi dyrker dem på, fortæller om os og vores samfund.

Torsdag d. 8. juni:

Formiddag kl. 10-12: Betlehemsstjernen v/Thomas Nørgaard Pedersen

I naturvidenskaben søger mennesker hele tiden at forstå mere af, hvordan universet hænger sammen. Hvordan og hvornår opstod stjernerne på himlen? Før moderne naturvidenskab kiggede mennesker også op på stjernehimlen og undrede sig over de samme spørgsmål. For at orientere sig på sin rejse, er Nordstjernen blevet anvendt som kompas. Et sådant kompas finder vi ligeså i juleevangeliets beretning, hvor Betlehemsstjernen viser vej til en person, der er mere kendt end alle verdens popstjerner. Den kristne fortælling søger derved at give en orientering i livet gennem en historie om en person, der har forbindelse med skabelsen af alle himlens stjerner. Betlehemsstjernen bliver derved både et bud på, hvordan hele stjernehimlen hænger sammen, men også på, hvordan vi mennesker finder vej på livets rejse.

Eftermiddag kl. 13-15: Oversete kvindelige stjerner i den danske historie v/ Lone Weinreich.

Lone Weinreich, cand.mag. og freelancejournalist, dykker ned i historien og kommer i sit foredrag ind på nogle af de stærke, spændende og helt særlige kvinder, der set med hendes øjne ikke har fået nær så megen plads i historien, som de fortjener.”

Tirsdag d. 13. juni

Formiddag kl. 10-12: Tycho Brahe og den nye stjerne v/ cand. mag., historiker Steen Ivan Hansen

Tycho Brahe er en af de mest kendte danske videnskabsmænd og historisk set virkelig spændende at beskæftige sig med. Han har betydet meget med hensyn til forståelsen af videnskab som noget, der skal måles og vejes og ikke blot basere sig på en gang vedtagne forestillinger. Hans opdagelse af den nye stjerne., ”Nova Stella” rystede ikke blot tidens gudsbillede, men også videnskaben.  Hermed blev den moderne naturvidenskab faktisk født.

Eftermiddag kl. 13-15: Udflugt til Steno Museets stjernesal. Foredrag om stjernehimlen og myterne omkring stjernebillederne.

Torsdag d. 15. juni

Formiddag kl. 10-12: Min ledestjerne: Laudrup og landsholdet v/Ali Aminali.

Ali Aminali er politisk kommentator, klummeskribent og radiovært på Radio 24/7.  I dette foredrag beskriver han det at vokse op mellem to kulturer, at komme udefra og dog være indenfor og en del af fællesskabet. Dannelse, opdragelse og demokrati har været med til at gøre ham til den han er i dag – fanget mellem to kulturer, men tilpas med det. Men havde det været det samme uden Laudrup og landsholdet?

Eftermiddag kl. 13-15: En litterær stjerne: Tove Ditlevsens liv og forfatterskab v/Anne Valbjørn Odgaard

Tove Ditlevsen er en af de mest læste og populære forfattere i det 20. århundrede. Hun tager genkendelige, eviggyldige temaer op og leverer dem til læseren i et tilgængeligt sprog, og derfor er hun stadig lige aktuel og populær nu, som da hun slog igennem med værkerne Vi skal se nærmere på et forfatterskab, der rummer psykologiske portrætter af anonyme hverdagsmennesker, arbejderbørn og kvinder med tidstypiske og eviggyldige konflikter. Det handler meget om skrøbelige følelsestilstande: nederlag, angst og smerte men også om forelskelse og glæde. Vi følger forfatteren gennem et liv af forelskelser, karrieremæssige op- og nedture, ægteskaber, skilsmisser, misbrug, indlæggelser og selvmordsforsøg. Gennem solstrejf og mørke skyer, krydret med digtoplæsninger.